Dietetyka
O dietetyce
Dietetyka to nauka medyczna zajmująca się nie tylko zasadami prawidłowego odżywiania, ale również wsparciem żywieniowym w leczeniu konwencjonalnym. Celem pracy dietetyka są miedzy innymi prowadzenie terapii dietetycznej, analiza sposobu żywienia i dążenie do wytworzenia zdrowych wzorców żywieniowych, z uwzględnieniem chorób towarzyszących, trybu życia i preferencji kulinarnych. Wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych jest podstawą w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych (m.in.: otyłości, cukrzycy, insulinooporności, chorób nieswoistych jelit i miażdżycy) oraz wspomaganie leczenia wielu innych chorób przy pomocy adekwatnie dobranej diety.
Nasi dietetycy pomogą w:
- opracowaniu planu żywieniowego, umożliwiającego uzyskanie oczekiwanych rezultatów takich jak: poprawa wyników biochemicznych krwi (m.in.: profilu lipidowego), redukcja masy ciała, czy budowa masy mięśniowej
- wspomaganiu procesu leczniczego poprzez dobranie odpowiednio zbilansowanej i adekwatnej do rozpoznania diety
- dobraniu zdrowej, smacznej i łatwej do utrzymania diety, dostosowanej do indywidualnych potrzeb pacjenta
- zmianie nieprawidłowych nawyków żywieniowych w celu poprawy zdrowia i samopoczucia
- edukacji w zakresie doboru odpowiednich produktów spożywczych, komponowania posiłków i wpływu poszczególnych składników diety na zdrowie
Dietetyk kliniczny
mgr Karolina Dobrowolska
Absolwentka studiów I i II stopnia na kierunku dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Aktualnie doktorantka Szkoły Doktorskiej UMed Wrocław, gdzie prowadzi badania dotyczące związku pracy zmianowej ze sposobem żywienia oraz wybranymi parametrami biochemicznymi i antropometrycznymi stanu odżywienia wrocławskich strażaków.