Dietician_2
DobrowolskaK
Karolina Dobrowolska-Zrałka - ZnanyLekarz.pl

Dietetyk kliniczny

mgr Karolina Dobrowolska-Zrałka

Absolwentka studiów I i II stopnia na kierunku dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Aktualnie doktorantka Szkoły Doktorskiej UMed Wrocław, gdzie prowadzi badania dotyczące związku pracy zmianowej ze sposobem żywienia oraz wybranymi parametrami biochemicznymi i antropometrycznymi stanu odżywienia wrocławskich strażaków.

Główną regułą, którą się kieruje przy współpracy ze swoimi podopiecznymi to „nie ma jednej, idealnej diety dla każdego”, przez co zawsze podchodzi indywidualnie do każdego pacjenta. Dodatkowo każdorazowo trzyma się zasady, że to dieta ma być dopasowana do nas, a nie my dopasowani do diety.

W opracowywanych planach żywieniowych bazuje wyłącznie na ogólnodostępnych składnikach. Głównym celem współpracy z podopiecznymi jest edukacja, dlatego do części składników dopisuje informacje, czego unikać na etykietach spożywczych oraz wymienia przykładowe, dobre jakościowo odpowiedniki.

Wie, że sposób żywienia jest jednym z niezbędnych elementów utrzymania zdrowia organizmu, a w niektórych przypadkach klinicznych m.in.: celiakii, WZJG, SIBO, cukrzycy typu II, insulinoooporności czy nadciśnienia tętniczego, odpowiednia dieta jest kluczowym elementem prawidłowej terapii.

Ukończyła następujące kursy i szkolenia:

  • Interpretacja badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka (cz. I i II)”
  • „Vademecum Dietetyki Klinicznej wg Evidence Based of Nutrition.”
  • „Vademecum Dietetyki Klinicznej – dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • „Z rakiem walczy się przy stole!”
  • Czynne uczestnictwo w V Ogólnopolskiej Konferencji „Zdrowa Opolszczyzna”

 

Odbyła również liczne praktyki zawodowe we wrocławskich szpitalach, przychodniach oraz hospicjum. Prace dyplomowe dotyczyły zasadności stosowania diet alternatywnych w chorobach nowotworowych przez pacjentów.

Prywatnie wielbicielka kotów, podróży i pasjonatka gotowania, przez co masz pewność, że opracowany dla plan żywieniowy na pewno będzie smaczny (co nie znaczy, że czasochłonny).